Balans 3de editie Chocoladesalon Brussel

Balans 3de editie Chocoladesalon Brussel

5 – 7 februari 2016 • Brussels Expo

Maandag 8 februari 2016 — Afgelopen weekend streek het Chocoladesalon voor de derde maal neer in Brussel. Na de eerste twee succesedities de vorige jaren kunnen de organisatoren opnieuw tevreden terugblikken. Om en bij de 25.000 chocoladeliefhebbers zakten af naar het salon. Belgen zijn duidelijk gek op chocolade en daar hebben ze ook alle reden toe. Met dank aan de vele meester-chocolatiers die ons land telt.

Zo’n 110 chocolatiers, patissiers en andere exposanten palmden drie dagen lang Paleis 1 in van Brussels Expo, goed voor zo’n 6.000 m2 chocolade. Zowel bekende chocoladehuizen als Neuhaus, Godiva, Galler en Leonidas, als grote artisanale meester-chocolatiers zoals Jean-Philippe Darcis, Benoît Nihant en Laurent Gerbaud tekenden present. Ook de getalenteerde chocolatier en patissier Joost Arijs wilde zijn afspraak met dit felgesmaakte chocolade-event niet missen. Hij maakte speciaal ter gelegenheid van het Chocoladesalon een macaron ‘Limited Edition’ met een groene matchathee.

“Voor onze derde deelname op rij wilden we graag iets speciaals doen.Vandaar deze creatie.”

Ook jonge talenten als Tom Vantemsche van The Cacao Tree en Didier Smeets waren net als vorig jaar aanwezig. De stand van The Cacao Tree was vooral gegeerd voor de artisanaal bereide ijsjes waarvoor ze erg bekend staan. Ook al zijn de temperaturen nog niet helemaal wat ze moeten zijn, toch lieten heel wat bezoekers zich verleiden. De pralineballotin voor 'happy singles' van Didier Smeets deed het ook erg goed.

Nieuwkomers dit jaar waren Seppe Decoster (22) en Nicolas Willaerts (23) van House of Taste. Deze jonge wolven maken heerlijke artisanale koekjes waarmee ze het publiek van het Chocoladesalon verrasten.

Eregasten op het Salon waren Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Léa van België, Philippe Close, schepen van Toerisme van de Stad Brussel, Marion Lemesre, schepen van Economische Zaken van de Stad Brussel, Brussels Minister Cécile Jodogne en Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

 

HET DEFILE VAN CHOCOLADEJURKEN

De modeshow van chocoladejurken kon zoals de voorgaande jaren opnieuw op veel bijval rekenen. Voor deze unieke creaties sloegen chocolatiers en modedesigners de handen in elkaar. Blikvanger was ongetwijfeld de jurk van ontwerper Edouard Vermeulen bekend van het modehuis Natan die hiervoor samenwerkte met een al even grote naam: topchocolatier Neuhaus. Het resultaat was een satijnen jurk van top tot teen bewerkt met chocolade. Ex-miss België, Tatiana Silva, kreeg de eer om de jurk aan te trekken tijdens de officiële opening van het salon op donderdagavond. Tatiana werd pas op het laatste moment in het bovenstukje gewurmd net voor ze de catwalk op moest. Anders zou de chocolade meteen smelten….

 

FELGESMAAKT DOOR IEDEREEN

Drie dagen lang verrasten de exposanten het publiek met proeverijen, demonstraties, workshops, conferenties en allerhande activiteiten met chocolade in de hoofdrol.

Zo ging een aantal Belgische chefs en chocolatiers live aan de slag tijdens de « Pastry Show ». De ideale gelegenheid om hun liefde voor hun vak en de chocolade te delen zonder uiteraard al te veel geheimen prijs te geven. Hierbij sprong vooral de demo van meester-chocolatier Dominique Persoone en Tom Degroote van slagerij Dierendonck in het oog. Zij lieten het publiek kennismaken met verrassende combinaties van vlees en chocolade verwerkt in een praline. De proevertjes achteraf vielen bij de bezoekers erg in de smaak.

« De combinatie leek ons in het begin een beetje vreemd, maar we waren zelf aangenaam verrast door het resultaat », klonk het bij Persoone.

Ook aan de kleine zoetebekjes werd gedacht dankzij « Chocoland » waar kinderen zich volop konden uitleven met chocolade. Dit jaar werden zelfs speciale rondleidingen voor kinderen georganiseerd door Choco Story.

Even populair waren de patisserieworkshops, de signeersessies door de meester-chocolatiers zelf en de conferenties rond chocolade en cacao met bijhorende degustaties.

Andere hoogtepunten tijdens het salon:

  • Godiva vierde haar 90-jarig bestaan
  • De uitreiking van The Chocolate Awards : onder meer Dominique Persoone haalde een gouden award binnen met zijn Yuzu-praline
  • Togo, waar bezoekers chocolade van het gelijknamige Afrikaanse cacaoland konden proeven. Het Salon stond dit jaar dan ook in het teken van de ‘Bean to Bar’-trend waarbij chocolatiers teruggaan naar de roots van de chocolade. Callebaut maakte van die gelegenheid gebruik om de productielijn van cacaoboon tot chocoladereep stap voor stap te reconstrueren.

De overblijvende chocolade van het Salon -maar liefst 100 kilogram!- zal op initiatief van de Stad Brussel trouwens weggeschonken worden aan het OCMW van Brussel. Van een 'warme' afsluiter gesproken...

 

Copyright: Svend Andersen

Het Chocoladesalon is een evenement gecreëerd, georganiseerd en gemediatiseerd door :
EVENT INTERNATIONAL
59 rue de la Tour - 75116 Paris, France
T : +33 (0)1 45 03 21 26 – F : +33 (0)1 45 03 60 90

http://brussels.salon-du-chocolat.com / www.salon-du-chocolat.com
Oprichters en organisatoren : Sylvie Douce en François Jeantet

Alice Voisin 'Bean to Bar'<br/>©Svend Andersen
Céline Bouzegza, Nathalie Stockman<br/>©Svend Andersen
Didier Reynders<br/>©Svend Andersen
Didier Smeets<br/>©Svend Andersen
Dominique Persoone, Tom Degroote (Dierendonck)<br/>©Svend Andersen
Jean-Philippe Darcis<br/>©Svend Andersen
Laurent Gerbaud<br/>©Svend Andersen
Marion Lemesre, Prinses Léa, Cécile Jodogne<br/>©Svend Andersen
Tatiana Silva, Edouard Vermeulen<br/>©Svend Andersen
Workshops Joost Arijs<br/>©Joost Arijs
©Svend Andersen
©Svend Andersen
©Svend Andersen
©Svend Andersen
©Svend Andersen
©Svend Andersen
©Svend Andersen
©Svend Andersen