Céline Fremault lanceert de eerste Brussels Urban Landscape Biennal

Céline Fremault lanceert de eerste Brussels Urban Landscape Biennal

Vrijdag 16 september 2016 — Op initiatief van Céline Fremault, Brussels minister van Leefmilieu en Levenskwaliteit, ziet de eerste Biënnale van het Brusselse Stadslandschap, Brussels Urban Landscape Biennial (BULB), binnenkort het levenslicht. Het idee bestaat erin om het begrip stadslandschap bij de Brusselse en Europese publieke opinie naar voor te schuiven. Van donderdag 22 september 2016 tot zondag 6 november 2016 worden heel wat evenementen hieromtrent georganiseerd met medewerking van Leefmilieu Brussel, Bozar, de Brusselse Federatie voor Stedenbouw, de Fondation CIVA Stichting en Flora Brussels.

Veel Brusselaars bezoeken regelmatig prachtige plaatsen zonder er aandacht aan te besteden en soms zonder er de rijkdom van te kennen. Ze weten niet dat Brussel een diversiteit aan opmerkelijke landschappen en groene ruimten biedt die de weerspiegeling van zijn Geschiedenis en cosmopolitische dimensie zijn. Heel wat studies werden de laatste jaren over dit onderwerp uitgevoerd, maar slechts enkele ingewijden hebben er tot nu toegang toe.

"Deze overwegingen hebben er mij toe gebracht om de eerste Brussels Urban Landscape Biennial te lanceren. De schoonheid van de stadslandschappen is essentieel voor de levenskwaliteit en ons gevoel van welzijn.  Het was de hoogste tijd het Brusselse landschapserfgoed bekendheid te geven, niet enkel in België, maar ook in Europa, en er erkenning voor te oogsten."

licht Minister Céline Fremault toe. Onder coördinatie van Flora Brussels (bijlage 1) en dankzij de samenwerking met mensen die een passie hebben voor architectuur, stedenbouw en tuinen, grijpen er in Brussel dan ook heel wat evenementen plaats tussen 22 september 2016 en 6 november 2016.

De openingsconferentie van de Biënnale (open voor het publiek) vindt plaats op donderdag 22 september 2016 van 19 tot 20 uur in zaal M van het Paleis voor Schone Kunsten. Ze past in het kader van de cyclus van de architecturale conferenties van Bozar (bijlage 2). De spreker is niemand minder dan Bas Smets, bekend als landschapsarchitect en burgerlijk ingenieur die regelmatig het woord neemt in instellingen zoals de Graduate School of Design van Harvard University. Hij zal spreken over het thema van de uitvinding van het landschap.

 

  • Op vrijdag 23 september 2016, tussen 8.30 en 18 uur, organiseert de Brusselse Federatie voor Stedenbouw (bijlage 4) het symposium (bijlage 3) van de eerste Brussels Urban Landscape Biennial. Dit evenement dat in het groot auditorium van Leefmilieu Brussel plaatsgrijpt, is een van de sterkhouders van de Biënnale. Het verwelkomt iedereen die bij het stadslandschap in Brussel betrokken is: politici, ambtenaren, leerkrachten, professionals, verenigingen, burgers, studenten,.... De voorstelling wordt gezamenlijk geopend door Rudi Vervoort,minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Céline Fremault, Brussels minister van Leefmilieu en Leefkwaliteit.  Onder de Belgische en Europese sprekers zijn er internationale figuren uit Parijs, Kopenhagen en Amsterdam. (volledig programma op www.bulb.brussels)
  • Van vrijdag 23 september tot zondag 6 november 2016 stelt Bozar vervolgens de tentoonstelling voor die door landschapsarchitect Bas Smets voorbereid is. De tentoonstelling is alle dagen open, van dinsdag tot zondag inbegrepen, van 10 tot 18 uur, op donderdag tot 21 uur.
  • Zaterdag 24 september 2016: Inhuldiging van het "Zennepark" (bijlage 5) door Céline Fremault en de inwoners van de Masui-wijk.
  • Zondag 25 september 2016: "Jardins en Fête" (bijlage 6) georganiseerd door de Bibliotheek René pechère (CIVA). Het publiek krijgt dan de kans om gratis uitzonderlijke privétuinen te bezoeken. In elke tuin zal de ontwerper zelf gids zijn. Dit jaar wordt er hulde gebracht aan landschapsarchitect Erik Dhont.
  • Zondag 6 november 2016: De laatste dag van de tentoonstelling van Bas Smets in Bozar. Dit luidt het einde van de Biënnale in. Céline Fremault maakt dan een afspraak voor 2018 voor de 2e éditie van de Brussels Urban Landscape Biennial.
Kathrine Jacobs Woordvoerster at Kabinet van Minister Céline Fremault