Chocoladesalon 2016: Brussel opnieuw in de ban van chocolade

Chocoladesalon 2016: Brussel opnieuw in de ban van chocolade

Brussels Expo drie dagen lang in het teken van chocolade

De derde editie van het Chocoladesalon in Brussel nadert met rasse schreden. Van 5 tot en met 7 februari zullen de beste chocolatiers van ons land opnieuw neerstrijken in Paleis 1 van Brussels Expo. Maar liefst 100 patissiers, chef-koks en chocolatiers zullen drie dagen lang hun paradepaardjes aanprijzen en laten proeven.

Voor de stad Brussel is het elk jaar een waar genoegen om dit groots evenement rond de Belgische lekkernij te mogen verwelkomen.

«Met meer dan 30 chocoladespecialisten is Brussel een zeer belangrijke speler.  Ik ben dan ook verheugd om dit internationaal getinte evenement in Brussel te mogen ontvangen »”, klinkt het bij Marion Lemesre, schepen van Economische Zaken van de stad Brussel.  “De Belgische chocolade, het is meer dan enkel iets lekkers om te eten”, vervolgt Philippe Close, schepen van Toerisme van de stad Brussel. “Het is een symbool van Brussel en van België. Chocolade maakt deel uit van onze identiteit.”

Oprichters en organisatoren van het salon zijn als vanouds Sylvie Douce en François Jeantet die niet alleen in Brussel, maar overal ter wereld – van Italië en Frankrijk tot in Japan en Rusland- de chocolade promoten.

Zoals elk jaar zullen grote Belgische chocoladehuizen zoals Neuhaus, Leonidas, Gylian en Godiva, present zijn op het salon. Jos Linkens, Managing Director van Neuhaus en Olivier Ghenne, Commercieel Directeur van de Benelux en Frankrijk van Leonidas benadrukken dat ze nog steeds de nummer 1 zijn in België, maar ook de kleine ambachtelijke chocolatiers een warm hart toedragen.

Ambachtelijke chocolatiers én jonge wolven zoals Joost Arijs en Didier Smeets, die net als vorig jaar ook van de partij zullen zijn. De Gentse topchocolatier Joost Arijs pakt tijdens het Chocoladesalon uit met een speciale macaron. Hij gebruikt hiervoor Belgische chocolade uit Brazalië met 66,8 procent cacao en combineert dit met een toets Japanse groene matchathee.

“Voor het Chocoladesalon wilde ik net dat ietsje meer, vandaar deze niet zo klassieke internationale macaron”, klinkt het bij de chocolatier zelf. “De combinatie van de chocolade met intense cacaosmaak en een vleugje tropisch fruit mét de groene thee zorgt voor een aparte en unieke smaak. Het is zeker niets alledaags.” Eerder gebruikte Arijs de matchathee ook al in een taartje. “Dat viel bij de mensen erg in de smaak.”

Ook Didier Smeets pakt uit met iets speciaals. Deze 26-jarige chocolatier uit het Waalse Fouron zal tijdens het Chocoladesalon een unieke reeks pralines voorstellen naar aanleiding van Valentijn. Vergis u niet: de pralines zijn niet bestemd voor de geliefden onder ons, maar voor de ‘happy singles’.

“Op Valentijn worden singles vaak vergeten”, klinkt het bij de jonge chocolatier. “Om die reden kwam ik op het idee om speciaal voor hen een praline uit te brengen. Ik heb zelf ook geen lief (lacht).”

Smeets mocht de Belgische kleuren al verdedigen op de ‘Exposition Universelle’ van Milaan.

Naast deze talenten zullen bezoekers ook dit jaar getrakteerd worden op een heus modedifilé met échte chocoladejurken. Voor de modellen een huzarenstukje om zich keer op keer in de jurken te wurmen zonder dat de chocolade smelt. Eregast is Edouard Vermeulen van het bekende modehuis Natan. Hij zal zich samen met chocolatier Neuhaus aan een creatie wagen.

Tijdens deze derde editie van het Chocoladesalon gaat ook bijzondere aandacht naar de “bean to bar”-trend. Zo zal Callebaut op basis van een tijdlijn het hele proces van cacaoboon tot chocolade reconstrueren.

Het salon wordt officieel geopend op 4 februari om 19 uur. Alle journalisten zijn meer dan welkom om dit moment bij te wonen met het traditionele défile in première als hoogtepunt.  

Vanaf vrijdag 5 februari gaan de deuren open voor het grote publiek in Paleis 1 van Brussels Expo. Het salon wordt afgesloten op zondag 7 februari.

Contacteer ons
Over FL Consult

FL Consult
Kersbeeklaan 281a
1180 Brussel