Een gloednieuw architecturaal pareltje voor BMW BRUSSELS EVERE

Een gloednieuw architecturaal pareltje voor BMW BRUSSELS EVERE

Thursday, September 4, 2014 — Het stedenbouwkundige landschap van de gemeente Evere heeft er een nieuwkomer bij: de site van BMW BRUSSELS EVERE heeft net zijn deuren voor het grote publiek geopend. Het team van het bureau FCM ARCHITECTS, de opzichter, heeft gezorgd voor het ontwerp. Deze nieuwe infrastructuur beslaat 28.000 m² en voldoet perfect aan de criteria van de "future retail".  BMW Brussels kan nu zijn klanten nog beter bedienen. En dat klantenbestand wordt elk jaar groter...

 

Sinds 15 jaar heeft FCM Architects een prominente plaats veroverd in de wereld van de architectenbureaus in België. De pure essentie van elk project ligt in de globale opvolging, vanaf het ontwerp tot de eindafwerking. De uiteindelijke doelstelling blijft dezelfde: de wil om een "geslaagde globale integratie" te bereiken, verwoordt Thierry Martin, de verantwoordelijke van FCM.

 

Specialist in autoshowrooms

FCM Architects wijdt een groot deel van zijn activiteiten aan de automobielsector. Het bureau profileert zich overigens als een "expert in architectuur en binnenhuisinrichting, gespecialiseerd in verkooppunten van hoog niveau". De showroom van BMW Brussels Evere, gelegen aan de Leuvensesteenweg 864 in 1140 Evere, is daar een mooi voorbeeld van.

Gunstig gelegen op geografisch gebied, aan de grens van de gemeenten Evere/Sint-Lambrechts-Woluwe/Schaarbeek, past dit “architecturaal pareltje” perfect bij het imago en de ontwikkeling van het premiummerk.

 

Flashback op BMW Belgium

In de afgelopen vier decennia is er heel wat gebeurd in de (Belgische) geschiedenis van BMW. In 1974 werd BMW AG opgericht, als 2e filiaal van de Groep. Zusteronderneming BMW Financial Services viert dit jaar dan weer haar 20e verjaardag.

BMW Brussels Evere werd opgericht in 1987 en vestigde zich aan de Mommaertslaan in Evere. En 27 jaar later neemt de onderneming haar intrek in haar nieuwe lokalen langs de Leuvensesteenweg. De totale investering bedraagt 25 miljoen euro.

Met deze nieuwe configuratie krijgt elke klant van BMW een "vipstatus" en kan hij rekenen op een begeleiding en service van topkwaliteit. En dan spreken we nog niet over de speciale kinderruimte, de loungehoek en de lifestyle-afdeling (shop, motoruitrusting ...).

Meer nog dan een fabrieksmerk, gaat het hier om een goed uitgedacht visitekaartje en marketing- en communicatietool.

 

Doelstelling bereikt

Vijf jaar terug nam de moedermaatschappij BMW AG de beslissing om te investeren in infrastructuur die beter aangepast zou zijn aan de realiteit van vandaag. Door deze nieuwe maatregel werden niet minder dan 10 strategische steden onder de loep genomen. Brussel, hoofdstad van Europa en zetel van de NAVO, werd tevens geselecteerd.

Vanaf de eerste schetsen in 2009 tot het vandaag afgewerkte project heeft FCM Architects zijn eigen stempel gedrukt om deze ambitieuze uitdaging tot een goed einde te brengen. In totaal werd 13 maanden aan het project gewerkt: van begin april 2013 tot eind mei 2014. Het nieuwe complex van Evere bestaat  uit niet minder dan 3 gebouwen (met een evenwichtige verdeling tussen de ruimte toegewezen voor auto's en de ruimte gereserveerd voor motoren):

  • Een commerciële ruimte voor nieuwe auto's, verdeeld over 2 niveaus langs de Leuvensesteenweg en met een 3e parkeerniveau voor testwagens.
  • Een tweede gebouw met op het gelijkvloers de receptie voor de klantendienst en de leveringen van voertuigen dat eveneens toegankelijk is via de Leuvensesteenweg en met 3 parkeerniveaus voor de dienst-na-verkoop en het personeel.
  • Een belangrijke renovatie van het industriële gebouw dat al bestond op de site, een structuur van één niveau dat uitkijkt op de Mommaertslaan en de Grosjeanlaan, waarin het centrum voor tweedehandsvoertuigen dat al bestond en eveneens in 2004 door FCM Architects werd gerenoveerd, een gloednieuwe activiteit voor motoren (het grootste verkooppunt van het merk), ateliers en opslagplaatsen en de stock van voertuigen werden ondergebracht.

Globaal genomen zullen ongeveer 120 mensen hun talenten in alle afdelingen kunnen ontplooien. Binnen de komende 5 jaar moet dit aantal nog met 10% stijgen.

 

Een coherente stedenbouwkundige visie

Vanaf het begin bestond de visie van FCM Architects erin om de bestaande gebouwen een plaats te geven in deze stadswijk met semi-industriële functie. De voorkeur ging daarbij uit naar meer open en heldere ruimten, zowel in hun functies overdag als 's nachts. Thierry Martin zet zijn gedachtegang voort en verklaart dat "er leven moest worden geblazen in deze plek, terwijl de spirit die BMW erin bracht, moest blijven bestaan. De plek moest een grotere impact krijgen op het terrein dat een industriële bestemming had".

In één moeite door voerde het Brusselse Gewest een stedenbouwkundige analyse uit over dat deel van de Leuvensesteenweg en evalueerde daarin ook de groene en stedelijke ruimte. Om een complete analyse van alle invloeden te maken werd eveneens een effectbeoordeling uitgevoerd in overleg met alle betrokken instellingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de gemeente Evere, het BIM, de Dienst Mobiliteit, citydev.brussels en het ATO. Zo kon de vergunning worden afgeleverd en konden alle betrokken instellingen hun steentje bijdragen.

Voor de verantwoordelijken van BMW "moeten deze nieuwe structuren zich op een duurzame wijze perfect integreren in het stedelijke weefsel". Die wens werd ter harte genomen door FCM Architects.

 

Menselijk, groen, zuinig

Vanaf het begin maakte het project deel uit van een visie die verderging dan het betrokken perceel en werd het geïntegreerd in de "groene wandelruimte" tussen het RTBF-gebouw en de Paduwa-wijk. De BMW-site ligt helemaal langs de Leuvensesteenweg en beschikt in zijn geheel over een ruime groenzone en een natuurzone.

Als eerbetoon aan het erfgoed kreeg de grote, centrale boom alle aandacht tijdens het ontwerp en de werkzaamheden. De gebouwen worden omgeven door groene grasperken en verwelkomen zo de bezoeker in een sfeer die rust uitstraalt. Op dit luchtige en groene parcours werd ook een fietspad uitgetekend.

Voorts moet worden gewezen op de daken die met groene planten werden bedekt. De prestaties van het gebouw voldoen aan de recentste energienormen. Bijzondere aandacht ging uit naar het binnenklimaat, met zonnewering, ventilatie door terugwinning enzovoort. Het verbruik moest rationeler worden en dus wordt het regenwater gerecupereerd en biologisch gerecycleerd voor groot verbruik (reiniging van voertuigen - water voor 85 % gerecycleerd).

De toegangen voor de verschillende diensten werden tot slot allemaal speciaal ontworpen voor personen met een beperkte mobiliteit.

 

Als conclusie geeft Stefan De Smet, General Manager van BMW Brussels, zijn visie op deze nieuwe architecturale dimensie in Evere: " Vanaf het begin was het in dit verhuizingsproject de bedoeling om de service en de tevredenheid van onze klanten optimaal te maken. Elke klant moet zich "thuis" voelen als hij een bezoek brengt aan onze gebouwen. Hij moet worden bediend met alle aandacht die hij verdient voor al zijn wensen en in alle comfort. Twee maanden na de verhuizing naar deze nieuwe infrastructuur kunnen we alleen maar vaststellen dat de tevredenheid op het gelaat van onze klanten af te lezen is. We hebben ons doel dus perfect bereikt!".