Skip to Content
ÎLOT SACRÉ - De heropleving van een vergeten parel in hartje Brussel

ÎLOT SACRÉ - De heropleving van een vergeten parel in hartje Brussel

Project ingehuldigd met eerstesteenlegging

Het project l'îlot Sacré werd vandaag officieel ingehuldigd met een eerstesteenlegging in het bijzijn van Yvan Mayeur, burgemeester van de stad Brussel en Geoffroy Coomans de Brachène, schepen van Stedenbouw en Erfgoed.

"Als schepen van Stedenbouw kan ik alleen maar verheugd zijn elke keer er een stadskanker verdwijnt. Het feit dat dit project uiteindelijk kan gerealiseerd worden, nadat er zoveel andere projecten afsprongen, is een opluchting voor iedereen. In de eerste plaats voor de bewoners aangezien zij nieuwe sociale contacten zullen kunnen opbouwen in een buurt die terug zal heropleven. Ook als uithangbord voor de wijk kan dit tellen wat meteen ook positief is voor de toeristen die voortaan niet meer geconfronteerd zullen worden met deze zwarte vlek te midden van een gezellige buurt waar de Grote Markt bekend voor staat. Vijftig jaar na de afbraak bouwt men eindelijk een mooi project dat de Stad en ikzelf altijd hebben gesteund."

Geoffroy Coomans de Brachène

l'îlot Sacré situeert zich in het historische hart van Brussel, gelegen op een terrein van 2.500 m², op 100 meter verwijderd van de Grote Markt, meer bepaald tussen de Beenhouwersstraat en de Grasmarkt. Dit geeft het uitzonderlijke project nog extra cachet en maakt het ook uniek voor de Brusselaars. 

Het terrein ligt al sinds het einde van de jaren 60 braak en wordt amper aan het oog onttrokken door een schutting aan de Grasmarkt. In de loop der jaren deed het achtereenvolgens dienst als vuilnisbelt, parkeerterrein en zelfs als openluchtbioscoop. Tot het door een team archeologen van het Brussels Gewest werd afgegraven en grondig onderzocht.

Het project van Galika is gebaseerd op een heel eenvoudig idee: het netwerk van de historische steegjes, zoals dat bestond vóór alle huizen hier werden afgebroken, opnieuw tot leven brengen en een nieuwe ontmoetingsplek creëren voor de toekomstige bewoners: het Tweemanspleintje.

Ter ere van dit inhuldigingsmoment stelden Anne-Catherine Galetic en Maurice de Montjoie van bouwheer Galika ook een boek voor : « Ilot sacré - Sacré ilot – Petites Histoires d’une Friche Urbaine ».

Contacteer ons
Over FL Consult

FL Consult
Kersbeeklaan 281a
1180 Brussel