Katten van Philippe Geluck brengen 868.000 euro op voor het Erasmusfonds

Katten van Philippe Geluck brengen 868.000 euro op voor het Erasmusfonds

Vrijdag 8 mei 2015 — De veiling van de kunstwerken geïnspireerd op de beroemde kat van striptekenaar Philippe Geluck heeft 868.000 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar het Erasmusfonds voor medisch onderzoek. Als peter van het fonds kon Geluck 14 artiesten strikken om mee te werken aan dit project voor het goede doel. Zij lieten allen hun creativiteit los op « De Kat met de Krant » met verschillende originele kunstwerken als resultaat.

BEN, Jean BOGHOSSIAN, Michaël BORREMANS, Isabelle de BORCHGRAVE, Hervé Di ROSA, Gérard GAROUSTE, Karl LAGERFELD, Laurence JENKELL, Jean-Luc MOERMAN, François SCHUITEN, Pierre SOULAGES, Jeanne SUSPLUGAS en YAN Pei-Ming, allemaal lieten ze hun hart spreken. Zelfs de bekende chocolatier Pierre Marcolini liet zich overtuigen en maakte een kat in chocolade die uiteindelijk voor 12.000 euro de deur uitging.

De kunstwerken stonden eerder tentoongesteld op de beurs Art Brussels en werden door het publiek enthousiast onthaald. De werken werden uiteindelijk gisteren, donderdag 7 mei, geveild door het prestigieuze veilinghuis Christie’s. Dat gebeurde tijdens een gala-avond waarop maar liefst 400 gasten aanwezig waren. Locatie: het mooie Kasteel van Terhulpen. De totale opbrengst van de veiling –andere loten inbegrepen- bedraagt meer dan 1 miljoen euro!

Opmerkelijk: de twee werken van Philippe Geluck zelf werden voor respectievelijk 100.000 euro (de kat in chroomkleur) en 111.000 euro (de bronzen uitvoering) geveild. Even bijzonder was het stuk van Pierre Soulage dat uiteindelijk voor 150.000 euro onder de hamer ging.

Philippe Geluck reageerde tevreden achteraf : « Ik ben heel trots dat ik mijn werk ten dienste heb kunnen stellen van medisch onderzoek en ben dankbaar voor de talrijke opkomst van de kunstenaars die zich hebben ingezet voor dit uiterst belangrijke project. » 

Geneviève Bruynseels, Directrice van het Erasmusfonds, benadrukt dat de opbrengst essentiel is voor de vooruitgang van de geneeskunde om zo patiënten de allerbeste behandeling te kunnen geven. « Dankzij de steun van Philippe Geluck konden we dit realiseren. Hij was een geweldige ambassadeur. De belangstelling voor dit project heeft ons echt overdonderd. We hadden dit nooit durven dromen.»

Pierre Soulages
Philippe Geluck Chroom
Philippe Geluck Brons