Skip to Content
Rechtzetting Chocoladesalon Brussel: gelieve hierbij de correcte data van de derde editie te vinden - van 5 tot en met 7 februari 2016

Rechtzetting Chocoladesalon Brussel: gelieve hierbij de correcte data van de derde editie te vinden - van 5 tot en met 7 februari 2016

Brussels Expo - Paleis 1 - 1000 Brussel

Na het succes van de vorige edities wordt in Brussel van 5 tot 7 februari 2016 voor het derde jaar op rij het Chocoladesalon georganiseerd en dit ter ere van de Belgische chocolade.

Wij verwachten u in Paleis 1 van Brussels Expo voor een zeer smakelijke editie met meer dan 80 deelnemers – chocolatiers, patissiers, banketbakkers, chefs, chef-patissiers, ontwerpers en cacao-experts.

EEN VOORSMAAKJE VAN WAT ER VERWACHT WORDT HIERONDER!

 

“Cacao-beleving, chocolade-nieuwigheden”

Het thema van deze nieuwe editie, 'Cacao-beleving, chocolade-nieuwigheden’, is opgebouwd rond de actuele trends in de wereld van de chocolade en de patisserie en eert de creativiteit, het avant-gardisme en het innovatievermogen van het metier op zich.  

Een van de grote trends die tijdens deze 3e editie in de kijker wordt gezet, is die van 'bean to bar'. De 'bean to bar'-trend ('van boon tot tablet') ontstond in de jaren 2000 in de Verenigde Staten en kent in Europa een steeds groter succes: de terugkeer naar vakkennis, authenticiteit en traceerbaarheid spreekt enorm aan.

Sommige gepassioneerde chocolatiers beslissen daarom om rechtstreeks naar de bron te gaan en op de plantages zelf hun cacaobonen uit te kiezen, op zoek naar speciale aroma's. Net als bij wijn heeft elke regio die cacao produceert zijn eigen smaakkenmerken: meer nog, elke plantage heeft zijn eigen, unieke noten, net zoals dat bij wijn voor bijvoorbeeld de 'Château' het geval is.

Deze smaakdeskundigen controleren vervolgens het transformatieproces van de bonen, en dan vooral de delicate fase van het roosteren, om zo alle aroma's te behouden en ze voor de chocoladeliefhebbers in unieke creaties te verwerken.

Tijdens het Salon verwelkomen we verschillende vertegenwoordigers:

- Het bedrijf 'Bean to Bar': Alice Voisin uit Verviers ontwikkelde dit nieuwe distributieconcept onlangs voor 'bean to bar'-chocolade en rauwe chocolade uit de hele wereld. Tijdens het Chocoladesalon in Brussel stelt ze de merken Antidote (Verenigde Staten), Dick Taylor (Verenigde Staten), Marou, Faiseurs de Chocolat (Vietnam) – Menakao (Madagaskar) en Taza (Verenigde Staten) voor.

- El Sauco: Dit bedrijf uit Nederland vindt overal ter wereld chocolade met een unieke smaak: Akesson’s (Verenigd Koninkrijk) – Amma Chocolate (Brazilië) – Cacao Hunters (Colombia) – Original Beans (Nederland) en Pacari (Ecuador).

- Benoît Nihant: In zijn voortdurende zoektocht naar perfectie stelt deze Luikse ambachtsman zijn gamma 'Van boon tot tablet' voor met bonen uit Venezuela, Ecuador, Madagaskar en Bali, en zijn biogamma.

Het 'bean to bar'-concept wordt ook in de schijnwerpers geplaatst door de reconstructie van een productielijn op initiatief van Callebaut.

Het Chocoladesalon van Brussel opent dit jaar een nieuwe ruimte: 'De toekomst van de chocolade'. Het Salon wil hier het beroep promoten en de nieuwe generatie van veelbelovende chocolatiers en beginnende patissiers in de kijker zetten. Een van de chocolatiers die 'de chocolade een toekomst biedt' is de jonge Euphrasie Mbamba van Sigoji die haar inspiratie vindt in de Belgische cultuur én de grondstoffen in haar geboorteland, Kameroen.

Een permanente show voor het hele gezin

Het Salon biedt drie dagen lang een volledig programma vol ludieke en leerzame activiteiten voor groot en klein.

De modeshow van jurken in chocolade: chocolatiers en ontwerpers zijn nu al druk bezig met een feestelijke, smaakvolle collectie rond het thema Carnaval. De creaties worden in avant-première getoond tijdens de openingsavond op donderdag 4 februari (enkel op uitnodiging); tijdens het Salon kan het publiek ze dagelijks om 17 u. in een unieke show bewonderen.
Het Belgische talent waarop we dit jaar mogen rekenen: Laurent Gerbaud & Patou Saint Germain, Nadia Flecha Guazo (Chokolate) & Débora Velasquez, Conte de Fèves – Céline Bouzegza & Nathalie Stockman, Valentino & Sixtine Anne de Molina, Ducobu & het Atelier Lannaux, Didier Smeets, Leonidas, Jean-Philippe Darcis, Chocolaterie Bruyerre, Van Dender en Callebaut.

Receptdemonstraties: op het podium van de 'Pastry Show' wisselen de grootste chefs, chef-patissiers en meester-chocolatiers elkaar elk uur af om het publiek live hun beste chocoladerecepten voor te stellen en hun professionele tips te delen.
Volgende namen werden al aangekondigd: Christophe Hardiquest (Bonbon), Laury Zioui (L'Éveil des Sens), Eric Fernez (D'Eugénie à Émilie), Eric Martin (Maison Lemonnier), Sang-Hoon Degeimbre (L'Air du Temps & San), Maxime Collin (La Villa Lorraine), Benoît De Witte (Benoît en Bernard De Witte), Alexandre Dionisio (La Villa in the sky), Hendrik Dierendonck (Carcasse) samen met Dominique Persoone, Steven Vandeparre, Van Dender, Julien Lapraille, Fabrice Collignon, Arnaud Champagne, Joost Arijs, het Maison Pierre Marcolini, Paul Wittamer, … De receptdemonstraties tijdens de drie dagen worden dit jaar gesponsord door Couplet Sugars.

De conferenties-degustaties: in de 'Chocosfeer' kunnen bezoekers tijdens conferenties van experts en chocoladeliefhebbers hun kennis bijschaven en alle subtiliteiten van de cacao ontdekken.
Volgende thema's komen dit jaar aan bod:

  • De link tussen chocolade en gezondheid met het concept Hippocratonomie, in aanwezigheid van sterrenchef Arabelle Meirlaen en professor Vincent Castronovo, oncoloog en senoloog aan de Universiteit van Luik.
  • Overeenkomsten tussen wijnen en chocolade: en als we de gewoontes eens doorbreken? Met Patrick Bottner, columnist en auteur van Tronche de vins.
  • Bier en chocolade met Laurent Gerbaud, Jean Hummler (Moeder Lambic) en de brouwerij Cantillon.
  • De 'bean to bar'-trend in verschillende conferenties met Alice Voisin, El Sauco en Benoît Nihant.
  • Belgische chocolade: tussen traditie en vernieuwing met uitleg van Paul Wittamer en Jist Heyninck.
  • Geschiedenis en chocolade met Nikita Harwich, lid van de Académie Française du Chocolat et de la Confiserie.
  • Het land van de cacao met een conferentie over de Kuna-indianen door Eddy Van Belle (Choco-Story Brussels). 

De workshops: de bezoekers kunnen de handen uit de mouwen steken tijdens de nieuwe patisserieworkshops van Les secrets du Chef en Conte de Fèves. Voor de liefhebbers van patisserie zijn er de Master Classes en degustaties van chocolatier Jean-Philippe Darcis. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen in 'Chocoland' deelnemen aan speciaal voor hen ontwikkelde workshops van De Belgische Chocoladeroute.

Signeersessies: in samenwerking met de beroemde Brusselse boekhandel Filigranes biedt het Salon zijn bezoekers de kans om de nieuwste gastronomische literaire hoogstandjes te ontdekken en onlangs verschenen boeken over gastronomie, chocolade en patisserie te laten signeren. Zo zijn er signeersessies van de volgende auteurs: Arabelle Meirlaen (Ma Cuisine intuitive, Éditions Gabriel), Hendrik Dierendonck (Mange Bruxelles, Sh-op Éditions), Julien Lapraille (Ne m'appelez pas Chef !, Génération W éditions), …

De tentoonstellingen en happenings: Leonidas eert de mode met een gigantisch beeld van 4,20 meter hoog, ontworpen door de kunstenaar-chocolatier Jean-Luc Decluzeau. Het werk belichaamt een vrouwelijke mannequin en is volledig met een mes uitgesneden uit een blok chocolade van 500 kg. Het beeld wordt gesublimeerd door een chocolade kroonluchter van 2 meter hoog en 1,20 meter breed, versierd met tientallen Swarovski-kristallen.

Het museum Choco-Story Brussels organiseert een tentoonstelling en verschillende activiteiten in samenwerking met De Belgische Chocoladeroute: inleiding in de degustatie van warme chocolade, goocheltrucs én chocolademassages. Nieuw dit jaar zijn de gidsen die de bezoekers in kleine groepen een rondleiding van de tentoonstelling geven, boordevol smaakvolle haltes bij de stands van verschillende chocolatiers. Ook tijdens het Salon: de officiële lancering op de Belgische markt van de Encyclopedie voor chocolade en suikerwaren, een naslagwerk waar de Académie Française du Chocolat et de la Confiserie tien jaar aan gewerkt heeft.

Ook bij de stands van de exposanten mag de bezoeker verrassingen verwachten; Godiva bijvoorbeeld, viert tijdens het Salon haar 90-jarig bestaan.

 

Le Mondial du Chocolat et du Cacao®

Het Chocoladesalon is het grootste internationale evenement dat aan chocolade en cacao gewijd wordt. Sylvie Douce en François Jeantet richtten het 21 jaar geleden in Parijs op, en sindsdien werd het in de grootste internationale wereldsteden over de hele wereld georganiseerd: op de agenda van Le Mondial du Chocolat et du Cacao® staan nog een twintigtal salons over de hele wereld, waaronder nieuwe bestemmingen als Milaan.

 

Mis ook de volgende edities niet om de lekkerste chocolade te ontdekken en te proeven!

Marseille : van 20 tot 22 november 2015, Esplanade MUCEM
Tokyo : van 26 tot 31 januari 2016, NS Building
Kyoto : van 27 januari tot 14 februari 2016, JR Kyoto Isetan
Osaka : van 27 januari tot 14 februari 2016, JR Osaka Mitsukoshi Isetan
Fukuoka : van 28 januari tot 14 februari 2016, Iwataya
Sapporo : van 31 januari tot 14 februari 2016, Marui Imai
Nagoya : van 31 januari tot 7 februari 2016, Mitsukoshi
Sendai : van 2 tot 14 februari 2016, Mitsukoshi
Brussel: van 5 tot 7 februari 2016, Brussels Expo
Milaan : van 13 tot 15 februari 2016, The Mall
Moskou: van 5 tot 8 maart 2016, Expocentre
Londen: van 14 tot 16 oktober 2016, Olympia National Hall
Parijs: van 28 oktober tot 1 november 2016, Porte de Versailles
Lyon : van 11 tot 13 november 2016, Centre de Congrès – Cité Internationale
Séoul : van 19 tot 22 januari 2017

 

De persconferentie zal plaatsvinden op woensdag 20 januari 2016 in de Militiezaal van het stadhuis in Brussel.

Meer info volgt later.

Contacteer ons
Annelies Baeten FL Consult
Over FL Consult

FL Consult
Kersbeeklaan 281a
1180 Brussel